Mis Kokulu Sirke Yapıyoruz

Sirkenin ev temizliğinde kullanımı için çoğu kişiden kokuyla ilgili kaygıları duyduk. Aslında uçucu olduğundan pek koku kalmıyor ama yine de keyifle temizlik yapmak gibisi yok tabi. İşte bu nedenle bir de portakal/ limon kokulu sirke tarifini blogumuza ekleyelim istedik.

Portakal, limon ve tüm turunçgillerin kabuğundaki yağlar anti bakteriyel özellikler içerir. Sirkeye kabukları eklediğimizde hem kokusunu değiştirir, hem de mikroplara karşı bir koruma daha eklemiş olur.

Evinizde kendi yaptığınız elma sirkesini kullanıyorsanız kabukları buna ilave edebilirsiniz. Elma sirkesi yapmak oldukça kolay! Kabukları, saplarından bile yapabilirsiniz. Tarifimize bu yazıdan http://atiksizev.com/2018/04/04/elma-sirkesi-coplerinden/  ulaşabiliriniz. Meyvenizin tamamını değerlendirmiş olmak da Sıfır Atık düşünce şeklimize uyum sağlar. 

Elma sirkesi ev temizliğinde bir dezenfektandır. Limon ve portakal kabuklarını bu sirkenin içinde bekleterek de kokulu bir temizleyici elde edebilirsiniz. 

Sirkeniz kavanozdaysa içine kesilmiş portakal/ limon kabuklarını ekleyin, kapağını kapatın ve serin, karanlık bir yerde 2 hafta kadar bekletin. Bu süre içinde kokusu değişecektir. Sonra kabukları çıkarıp kompost yapıyorsanız ona ekleyebilirsiniz. Normalde asiditesi kompostu etkiliyor diye tercih edilmez, ancak sirkenin içinde geçirdiği süreç sonunda başkalaşıyor olmalı ki bizdeki kompostta soruna yol açmadı.

 Zaman içinde köpüklü, küflü bir görüntü olabilir. Bozuldu sanmayın. Kabukları çıkarabilirsiniz. 

“Mis Kokulu Sirke Yapıyoruz” için 3 yanıt

  1. Merhaba paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Üzerinde çok tortu oluştu süzüp mü kullanmalıyım? 2 hafta oldu içine yarım çay bardağı elma sirkesi de eklemiştim. Sirke kokusu oluşmadı ama kabuklar dibe çöktü. Kullanmalı mıyım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir