Zero Waste nedir ? Sıfır Atık

Son günlerin popüler akımı haline gelen Zero Waste (Sıfır Atık) nedir tam olarak?

İnsanın yarattığı hızlı tüketim döngüleri sonucunda dünyamız için tehlike çanları bir süredir çalmakta. Doğal olmayan malzemelerden üretilen ürünler büyük bir hızla çoğalırken tabi kaynaklarımız daha büyük bir hızla yok oluyor. Bu dengesizlik sonucunda önümüzde ciddi bir atık sorunu var. 

Bir şeyi ‘çöpe attığımızda‘ nereye gidiyor? ‘At gitsin’ dediğimizde! Gittiği yer yine bizim mavi gezegenimizin toprakları, ormanları, dağları, çukurları, okyanusları, dereleri maalesef! Gidecek başka bir yeri yok. Şöyle düşünürsek belki daha iyi anlayabiliriz: Her gün evimizden/ ofisimizden çıkan çöpleri bahçemize yığmaya başlasak kısa bir süre içinde hiç görmek istemeyeceğimiz bir tepe halini alacaktır!

Plastikten oluşan dev dalgaların ya da dalış uzmanlarının çektiği su altı manzaralarının videolarını izleyince çöplerimizin gerçekte nereye gittiklerini gayet iyi anlıyoruz. Kalbimizi kırıyor bu görüntüler. http://atiksizev.com/ilham-verenler/

‘Zero Waste’ bireysel etkimizi azaltabilmek için kendi hayatımızda uygulayabileceğimiz değişikliklerin tamamı. Bu seçimi yaptığımızda atıklarımızı geri dönüştürmeye odaklanmıyoruz. Aksine sorunun en temeline inip atığı üretmemekten başlıyor yolumuz. Bunu başarabilmek için bu akımı dünyaya tanıtan Bea Johnson’ın bize gösterdiği yolda 5 temel prensibi uyguluyoruz.

5 Temel Prensip

  • Kullanmadığını REDDET
  • Kullandığını AZALT
  • Tükettiğini YENİDEN KULLAN/ TAMİR ET
  • ÇÜRÜT/ KOMPOSTLAŞTIR
  • GERİ DÖNÜŞTÜR

Prensiplerin ilki ve en temeli kullanmayacağımız her ürünü reddetmek. Tek kullanımlık plastikleri reddederek yola çıkmak bir öneri. Pet şişe, plastik Ayrıca bedava verilen pazarlama ürünleri, broşür, kitap, defter, kalem, bardak vs. “Nasılsa bedava, alalım, dursun” alışkanlığımıza bir son.

İkinci prensip kullandığımız ürünleri azaltmak. İhtiyacımız olan kadarını almak. Yiyebileceğimizden fazla sebze, meyveyi, bozulabilen ürünleri almazsak, çöpe giden de o kadar azalır. Alışveriş alışkanlıklarımızı gözlemlemek ve gereğinden fazla hareket ettiğimiz noktaları fark etmekle başlamak.

Üçüncü yöntem tüketimlerimizi yeniden değerlendirmek. Yırtılanı dikmek, kırılanı onarmak, bozulanı tamir etmek, yeni kullanım yerleri bulmak. İkinci el kıyafetler, ayakkabılar, araçlar ve eşyalar kullanmak.

Sıradaki prensip kompostlaştırmak (gübreleştirmek) yoluyla organik atıkların tamamını toprağa geri göndermek. Bu çok kapsamlı bir konu. Nasıl yapılacağına dair bilgileri uzmanlardan atölyelerde öğrenmek, videoları incelemek mümkün. Ev içinde, bahçede yapılabilecek çeşitli kompost sistemleri mevcut.

İlk dört prensibi uygulayamadığımız noktada geri dönüştürmek son seçenek olarak listedeki yerini alıyor. Geri dönüşümü arttırmak değil minimuma indirebilmek Sıfır Atık yaşam biçimini anlatır.

Sonraki yazılarda tüm prensipler için bireylerin, kurumların, devletlerin yapabileceklerine değineceğim. Unutmamak lazım ki bir kişi bile fark yaratabilir!

Dünya üzerindeki her birey bir adet plastik şişeden vazgeçse tam 8.000.000.000 -Sekiz Milyar- adet eder!

Sizce fark yaratabilir misiniz?

 

 

 

“Zero Waste nedir ? Sıfır Atık” için 6 yanıt

  1. Merhaba,
    Ben de yaklaşık 7-8 aydır az atık çıkarmak için çaba gösteriyorum. Özellikle kompost; yapmak isteyip de cesaret edemediğim bir konu. Bahçe olmadan, apartmanda bunu yapmak ne kadar mümkün? Kırmızı solucan kullansak balkonda idame etmesi mümkün müdür? Siz kompostu nasıl yapıyorsunuz? Bu konularda bilgi paylaşabilirseniz çok sevirim. Sevgiler

      1. Paylaşıyor olmayın, paylaşın yeter. Türkçemizde “yapıyor olmak”diye bir kalıp yok tercüme Türkçesi bunlar ne yazık ki.Diğer taraftan, Kompost ile ilgili çalışmalarınızı bekliyoruz. Ellerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir