Limonlu Bulaşık Makinesi Sıvısı

Bulaşık makinesine koyduğumuz kimyasal yüklü tabletleri, jelleri oldum olası sevmedim. Bulaşığın yüzeyinden tam olarak temizlenmediğini, tabaklarımızın, çatal, bıçaklarımızın üzerinde kalan toksik maddeleri yemeğe devam ettiğimizi bilmek pek hoşuma gitmiyordu.

Yerine ne koyabilirim diye araştırmalar yaptım. Birçok insan farklı tarifler denemiş, paylaşmış. Ben de bunlar arasından hazırlayıp kullandıklarıma burada yer vereceğim. 

En başta şunu söylemek gerekiyor: bunların hiçbiri kimyasal zengini tabletler kadar pırıl pırıl yapmıyor bulaşıklarınızı. Ama temizleniyorlar ve bence yeterli.

Bulunduğunuz bölgedeki suyun sertliği, makinenizin yıkama sistemi de bazı kişiler için işe yarayan formüllerin diğerlerinde işe yaramamasına sebep olabiliyor. 

Yine de toksik olmayan bir karışımla bulaşıklarınızın yıkandığını bilmek gayet iyi. Bana yetiyor doğrusu!

Tarif

  • 3-4 adet sıkılmış limonun kalanı + 2 tam limon
  • 1/2 bardak sirke (ben evde yaptığım elma veya limon/portakal sirkelerini kullanıyorum)
  • 1/2 bardak kaya tuzu+ 1/2 bardak limon tuzu (sitrik asit) (Buraya bir parantez daha açıp söylemeliyiz ki limon tuzunun limonla tuzla ilgisi yok. Kimyasal yolla üretilen sitrik asittir. Ben gıdada kullanmıyorum. Ancak bu tarifte etkisini arttırmak için yer alıyordu. Ben de ekliyorum.)
  • Limon tuzu bu karışımı hazırlarken tencerede kararmaya sebep olabiliyor, ancak bulaşıkları temizlemede daha etkili. Hazırlarken kullanmak için eski tencereniz varsa limon tuzu tavsiye.
  • su

Limonları küçük parçalara kesip 1 bardak suyla 20 dakika kadar kısık ateşte yavaş pişirin. Çok su kaybederse az miktarda su ekleyin. Sonunda şurupsu bir kıvama ulaşmalı. Bu hale gelince blendera alın, 2 bardak su ekleyin ve çalıştırın. Tamamen karışınca süzgeçten süzerek tencereye alın.

Önce tuz ve limon tuzunu ilave edin. Az ateşteyken iyice karıştırarak eritin. Sonra sirkeyi ekleyin. Yine karıştırarak az ateşte 10-15 dakika daha pişirin. Biraz yoğunlaşacaktır.

Bu noktada bir uyarıya da yer vermek istiyorum. Daha önce yaşamamıştım, ama son yaptığımda çelik tencerenin dibinde kararma meydana geldi. Limon tuzunun etkisi olduğunu düşünüyorum. Tarifi uygulamak için kararmasına göz yumabileceğiniz bir tencerenizi kullanmanızı öneririm.

Arada karıştırarak soğutun ve kavanoza alın. Buzdolabında saklayın. Üzerine bulaşık için olduğunu belirten bir not koymayı unutmayın, çünkü iştah açıcı bir görüntüsü olabiliyor.

Bir yıkama için 3 kaşık kullanmak yeterli oluyor. 

“Limonlu Bulaşık Makinesi Sıvısı” için 45 yanıt

  1. Merhaba;
    ilk okuduğum yazınız bu oldu .Evde yapılan karışımlar makinaların ömrünü kısaltıyor deniyor. Tabi ki bizim ömrümüz daha önemli ama mal canın yongası:)

      1. Haklısınız zaten şu an isteseniz de hiç biri beyaz eşya 10 yıldan fazla kullanamayacaksınız çünkü onları o şekilde öğretiyorlar Bence sağlık ve doğa benim için daha önemli çünkü sağlık varsa her şey var

  2. Merhaba elimde Rafine edilmemis cankiri kaya tuzu ve islenmis limon tuzu var? Kaya tuzu ve limon tuzu yazmissiniz. Birbirine alternetif olarak mi? Hangisini koymaliyim.Tesekkur ederim.

  3. Merhaba,
    Tariflerinizi keyifle okuyorum ve inşallah en kısa zamanda eldekiler bittikçe sırayla deneyeceğim 🙂
    Size bir sorum olacak, bulaşık deterjanı için ne kullanabiliriz peki? (Elde yıkama için)
    Sitede baktım fakat bulamadım.
    Paylaşımlarınız için teşekkürler 🙂

    1. Merhaba
      Çok teşekkürler.
      Elde yıkanan bulaşıklar için zeytinyağı sabunundan yaptığımız sıvı sabunu kullanıyoruz.
      Arama kutusuna ‘likit’ yazarak da bulabilirsiniz tarifi.

  4. Bir denedim.Beğendim.Tarifinizi tekrar uygulamak için tarifinizi gözden geçirmek amacıyla blogunuza geri dönmüşken teşekkür edeyim dedim.Memnunum.Emeklerinize sağlık.

  5. Merhaba, iri taneli rafine edilmemiş deniz tuzu kullansam sizce sonuçta bir farklılık olur mu? Bulunduğum yerde kaya tuzu bulamıyorum maalesef.

  6. Merhaba, annem ve ben deterjanınızdan gayet memnun kaldık. Çok teşekkür ederiz. Fakat ben ne kadar önemsemesem de annem parlaklık konusundan şikayetçi. Parlatıcı olarak kullanabilecemiz doğal bir ürün var mı?

        1. Ben bu tarifi yazarken beyaz sirke idi ama çok uzun zamandır evde yaptığım çeşitli sirkeleri kullanıyorum.
          Şimdi tarife de bu detayı ekleyeceğim.

  7. Selamlar verdiğiniz tarifi en kısa zamanda yapıcam inşaallah ☺ bu tarifeden esinlenerek limon kabuğunun sarı kısmını patates soyacağıyla soyarak kaynattım soğuyınca blenderdan çekip süzdüm(daha önce sizin yaptığınız gibi tam kabuğuyla yaptım ama posası çok oldu bu şekilde daha berrak su çıkıyor) ve içine 5 lt tencere için göz kararı 2-3 yk kaya tuzu koydum bu suyu ev silerken toz aldığım suya sirkeyle birlikte, vileda suyuna ve ağır kokan bulaşıklarda(yumurta, balık, sucuk gibi) yıkadığım suya çok az ekleyerek kullanıyorum size de tavsiye ederim turunç kabuğuyla da yaptım o da çok güzel kokuyor sadece yıkadığım beze hafif rengi çıktı tabi portakal kabuğuyla da yapılabilir/ henüz denemedim ama oda spreyi olarak bile kullanılabilir

    1. Evet, haklısınız.
      Tüm turunçgillerin kabuğunda limonen gibi çok etkili bir yağ var bildiğim kadarıyla.
      Bu yağ koku giderici, yağ kalıntılarını sökücü, küfe karşı etkili bir madde.
      Ayrıca aromaterapik etkileri de var.
      Bu coğrafyada bolca yetişen turunçgilleri her yönüyle değerlendiriyor olmak harika.

  8. Merhaba… Elinize, yüreğinize sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim. Ben de deterjan gözüne limon tozu, gözün kalan boşluklarına karbonat, kaşıklık bölümüne kullandığım limon kabukları, tuz bölümüne kaya tuzu, parlatıcı olarak beyaz sirke koyuyorum. Yıkama biter bitmez makinanin kapağını açıyorum. Ha bi de bulaşıkların çok yağlı olduğunu düşünürsem içine cok az arap sabunu serpiyorum. %90 memnum kalıyorum.. (nacizane deneyimimi paylaşasım geldi 🙂 )

  9. 3-4 adet sıkılmış limonun kalanı kısmını ben tam anlayamadım. Yani toplamda 5 adet limonu sıkıp kabuklarını da mı ekleyeceğiz ilk aşamada?

    1. Merhaba,
      Suyunu sıkarak kullanmış olduğunuz 3-4 limon kabuğunu ve 1 adet tam limonu parçalara ayırarak hazırlıyorsunuz.
      Böylece limon kabuklarını da değerlendirmiş oluyoruz.

  10. Merhaba
    Sayfanizi takip etmeye ve bircok seyi uygulamaya calisiyorum.Hepsi icin tesekkur ederim.
    Bir sorum var, bulundugum yerde limon tuzu adi altinda bir madde bulamayinca internetten bakinca limon tuzu ile sitric asit E330 maddesi karsima cikti. Bununla ilgili tereddut ettim.Sitrik asitE330 ile limon tuzu ayni sey mi? O zaman dogal bir sey kullanmis olmam. Bu konuda bilginiz varsa ve paylasirsaniz memnun olurum.Saygilar

    1. Merhaba
      Haklısınız limon tuzu denilen sitrik asitin ta kendisi.
      Kullanmak istemiyorsanız kaya tuzunu arttırabilirsiniz.

      1. Merhaba
        Limon tuzu olmadan iki sefer denedim, ikisinden de memnun kaldim.
        Evet bulasik deterjanlarinin verdigi etkiyi vermiyor, bardaklar isil isil cikmiyor ama benim icin temiz olmasi yeterli ve bu sekilde devam etmeyi dusunuyorum 🙂
        Arastirmalariniz ve bizlere aktarip ornek olma cabaniz icin cok tesekkur ederim

        Sevgi ve saygilar

    1. Tarifte limonun kabuğundaki yağlardan faydalanılıyor zaten.
      Uçucu yağ pahalı bir ilave olur diye düşünüyorum.
      Sıkılan limonlarınızın kabukları varsa onları ekleyebilirsiniz. Ben onu da yapıyorum bazen.

  11. Sirkeyi makinenin parlatıcı gözüne her yıkamada koyuyor musunuz? Yoksa belirli aralıklarla konulması yeterli oluyor mu?

  12. bu gece yaptiiim ve elde yikadigim bilaşiklardada süper oldu inanin benim çok hoşuma gitti hicbir detarjan kullanmadan balik pişirdigin tepsiyi bosalmiş yogurt kavonozunu ve kizartma yaptigim tavayi bile yikadim elimde ve sungerimde yağdan eser kalmadiiii….tabi bunu ancak dogal temizlikten anlayanlar anlayabilir😊😊😊tarifiniz için cok cok tesekkurederiiiim….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir