Hardal

‘Kendin yap’ serisine hardal ile devam ediyorum. Instagramda takip ettiğim bir hesaptan tarifi alıp koymuştum bir kenara. Bir süredir yapıyorum. Fotoğrafı çekerken hesap adını almamışım. O yüzden bildiğiniz biri ise lütfen yazın, ekleyelim.

Atıksız yaşama çabalarımda bu tür pratik tariflerle karşılaşınca ne kadar mutlu oluyorum anlatamam. Sizlerle de paylaşıyorum ki benim gibi mutlu olanların sayısı artsın!

Hardal benim için çok keyifli bir lezzet arttırıcı ve alırken seçici davranabildiğim bir ürün. Cam kavanozlarda satılanlar her zaman tercihim, ama ister istemez içinde raf ömrünü uzatıcı maddeler oluyor. Bu nedenle kendi hardalımı yapıyor olmak çok tatmin edici.

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı hardal tohumu (ben sadece sarı kullandım, ama tarifte sarı ve kahverengi vardı. Onu da yakında deneyeceğim)
  • 1/4 su bardağı hardal tozu
  • 1,5 yemek kaşığı ev yapımı elma sirkesi (marketten aldıklarımızın içinde yine eklentiler var ne de olsa)
  • 1/4 su bardağı beyaz şarap (veya içme suyu)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tuz

Hardal tohumlarını havanda dövün. Ezilip toz haline gelmiyorlar ama çıt çıt çatlama sesleri geliyor. İşte bu yeterli.

Sonra bir kasede tohumları, hardal tozunu ve tuzu karıştırın. Üzerine balı ekleyip yedirin.

Son olarak da sirke ve suyu (ya da şarabı) ekleyip iyice karıştırın. Sterilize edilmiş (ben kavanozu ve kapağını tencerede 5-10 dakika kaynatıyorum) cam kavanoza alın, kapağını kapatın ve buzdolabında bekletin. Bir gün sonra yemeğe hazır hale geliyor.

Hepsi karıştığında böyle oluyor.
Hazır hali de bu!

Ben salatalara, pilavlara, her şeye ekliyorum. Enfes bir aroma.

Hardalımızın içinde koruyucu olmadığı için dayanma süresi ne kadar bilmiyorum ama bu tarife göre yapınca zaten çok fazla olmuyor. Bizim evde 15 günde tükeniyor.

Buraya tarif sahibinin tam reçetesini de koyuyorum. İsteyenler ondan yapabilir. Tam tarifte iki çeşit hardal tohumu vardı. Ben elimde tek çeşit olduğu için tarifi ikiye bölerek oranlarla oynadım.

Ağzınızın tadı bol olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir