Labne (Süzme yoğurt)

Labne diye yediğimiz peynirin tarihinin yine bu zengin topraklarda olduğunu duymuş muydunuz? Ben yıllarca kutuda aldığım Labne’yi ‘Yahu bildiğin süzme yoğurt’ dememe rağmen yabancı bir ürün sanıyordum. Neyse bir süredir aydınlandım 🙂

Labne ismi de ‘Laban, Leben’ kelimelerinden türemiş. Arapçada fermente süt ürünlerine verilen bir isimmiş.

Çok değerli Prof. Dr. Artun Ünsal’ın kaleme aldığı ‘Silivrim Kaymak – Türkiye’nin yoğurtları’ kitabını sipariş verdim. Hemen okumaya başlayacağım. İçinde harika ülkemizin çeşit çeşit yoğurtları var. Birkaç tane sıralayalım: Silivri ateş yoğurdu, Kanlıca yoğurdu, Trabzon’un külek yoğurdu, Bolu’nun keşi, Kilis Yörük yoğurdu, Tatar kozalak yoğurdu, Denizli’nin yanık yoğurdu, Burdur’un kese yoğurdu, Beşikdüzü’nün yoğurt kesmesi, Sivas’ın peskütanı, Kars’ın kremalı kurutu, Hatay’ın tuzlu yoğurdu, Gesi’nin dorak yoğurdu, Muğla’nın kırktokmağı… Belki siz de okumak istersiniz.

Sıfır Atık yaşama adım atmakla beraber kutulu, paketli ürünler hayatımızdan yavaş yavaş çıktı gitti. Labne de bunlardan biriydi. Çocuklar pek memnun olmasa da evde yapmaya başladık. Neden memnun değiller? Çünkü kutudakinin tadını tutturamadım elbet. İçine süt tozu, kıvam arttırıcı, aroma, her neyse eklemediğim için süzme yoğurttan hallice bir sürme peyniri oldu bizim evdeki labne. Ama yine kahvaltı sofrasında özellikle reçellere enfes bir eşlikçi.

Denemek isterseniz nasıl yaptığımı buraya bırakayım. Tarif de diyemedim pek tarif edilecek bir şeyi yok. :))

Evde yaptığınız miss yoğurdunuzun mümkün olduğunca susuz kısmından bir kaba alıp üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin ve iyice karıştırın.

Sonra temiz pamuk tülbentte süzülmesi gerekecek. Bunu kolay halledebilmek için ben çukur kabın üzerine tel süzgeci koyuyorum. Onun üzerine tülbenti serip yoğurdu ortasına koyuyorum. Bir süre bekleyince suyunu damlatmaya başlıyor. O şekilde buzdolabında bir gece bekletiyorum. Dilerseniz bohça şekline getirip üstten bağlayıp asarak da süzebilirsiniz.

Asarak süzme

Süzme işi bittikten sonra ben sızma zeytinyağı ekleyip tekrar karıştırıyorum. Lezzetini zenginleştiriyor. Kapaklı cam kapta buzdolabında 3-4 gün durabiliyor.

Bir sonraki market alışverişinizde Labne peynire yarattığı atık gözünden bir bakın derim. Üçü bir arada olanları var bir de!!

“Labne (Süzme yoğurt)” için 2 yanıt

  1. Size benim yaptigim labne tarifimi vereyim. 1litre sutu yogurt mayalama isisina gelene kadar isitiyoruz. Bir kaseye 1tatli kasigi suzme peynir koyup catalla iyice eziyoruz. Isittigimiz sutten bu kasedeki peynire azar azar ekleyip peyniri iyice sutun icinde eritiyoruz. Sonra bunu diger sute ekleyip karistirip ayni yogurt mayalar gibi sarip sarmalayip mayalanmaya birakiyoruz. 4-5saat sonra mayalaniyor. Bunu bir suzgece alip suzdurunce tamamen labne peyniri oluyor. Tabii suzulme asamasinda tuz da eklemeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir