Permakültür kavramı son yıllarda sıkça karşımıza çıkmaya başladı, değil mi? Siz daha önce duydunuz mu?
Son yıllarda güzel gezegenimize ve tüm türlere etki eden yaşantılarımızın değiştirilmesi gereken sistemler olduğunu fark etmeye başladık. Bilim insanlarının uzun süredir yaptığı uyarıların ne kadar değerli olduğu Covid salgını neticesinde iyice anlaşıldı. İklim değişimine yol açan unsurlardan en önemlileri fosil yakıt tüketimimiz ve toprak kullanım şeklimiz. Endüstriyel tarım ve hayvancılık sanıldığı gibi tüm dünyayı beslemek yerine toprağı, suyu ve havayı kimyasallarla zehirleyip fakirleştiriyor maalesef.
Permakültür tam da bu noktadaki sorunların aşılması için bir çözümdür. Avustralyalı bir araştırmacı, öğretmen, bilim insanı ve doğabilimci olan Bill Mollison’ın 1960’lı yıllardan itibaren geliştirdiği ve sonrasında David Holmgren ile birlikte yapılandırdığı Permakültür doğayı modelleyen ve bütünsel bakış açısıyla çalışan bir tasarım sistemidir. Permanent (Kalıcı ) ve Culture(Kültür) kelimelerinden oluşur.
Permakültür etikleri: * Yeryüzüne Özen * İnsana Özen ve * Adil Paylaşım ve Geleceğe Özen.
‘Yeryüzüne Özen’ dediğimizde tüm canlı ve cansız varlıkların korunması, çeşitlilik, toprak, su ve hava kalitesi, onarma, temizlik, türlerin devamı ve çevresel haklara dair tüm detaylardan bahsedebiliriz.
‘İnsana Özen’ herkesin eşit yaşam standartlarına sahip olması, eğitim, barınma, sağlık, toplum, eğlence ve kişisel haklar konularının derinine iner.
‘Adil Paylaşım ve Geleceğe Özen’ ise tüketim limitleri, fazla üretimin değerlendirilmesi, gelecek nesillerin kaynaklarının gözetilmesi, takas sistemleri, türler arası paylaşım, ayrıca ticaret, anlamlı iş, geçim sağlama meselelerinin açılımlarına bakar.
Permakültür’ün birinci ve en büyük yapı taşı GÖZLEMdir. Doğayı, canlıları, ilişkileri gözlemleyerek tümünü taklit edebilir ve harika çözümlere ulaşabiliriz. Bill Mollison bu konudaki en iyi gerecin hamak olduğunu söylemiş. 🙂
Gözlem uzun bir zaman diliminde (tam bir yılı ve değişen mevsimleri kapsaması önemlidir) doğal sistemlerin dikkatle izlenmesidir. Her bir ögenin vazifelerini, diğer ögelerle ilişkilerini, zaman içindeki değişimlerini fark etmeliyiz.
Permakültürün 7 bileşeni Yiyecek, Su, Barınma, Enerji, Atık, Topluluk ve Ekonomidir. Her birine değinen bir tasarım gerektirir.
Sonraki yazıda Permakültürün 12 Prensibinden bahsedeceğim.
“Permakültür Nedir? Perma-Kültür” için bir yanıt