ATIKSIZ, ZEHİRSİZ TEMİZLİK TİMİ

Geçen gün arkadaşlarım temizlik malzemelerinin son zamanlarda ne kadar pahalandığını anlatırken iki yıldır hiçbirini almadığımı yeniden hatırladım. Anlaşılan yeni yaşam şeklimiz bize büyük tasarruf sağlamış.

Paylaşımlarda sorular çok oluyor. Hepsine cevap verme şansım yok maalesef. Neyse ki blog var, burada uzun uzun cevaplamış oluyorum.

Evimizde atıksız hayata geçtiğimden beri aşağıdaki değişiklikleri adım adım yaptım. Hepsi bir anda olmuyor. Önceden aldığım tüm paketli ürünlerin tükenmesi tam 1 yıl sürdü.

Yüzey temizliği ve bulaşıklar için kullanılan (plastik) sünger yerine kabak lifi.

Kullanım arası kurutursanız bakteri oluşumunu engellemiş olursunuz. Bakterilerin sevmediği bir başka unsur da güneş. Arada güneşte bekletebilirsiniz.

Kabak lifi kullanım süresi ne kadar? Gayet dayanıklı bir lif olan kabak lifi kullanımıza bağlı olarak 1-2 ay ile 2-4 ay arası kullanılıyor. Eskidiğinde makasla kesip toprağa atarsanız orada doğası içinde kaybolup gidiyor. Böylece atıksız bir adımınız oluyor. Kabak lifi kolay üretilen, çok kaynak harcamadan büyüyen sürdürülebilir bir ürün. Hem de ülkemiz eko sisteminde hali hazırda var. Yerelliğin de çevre koruma için önemini hatırlayarak davranırsak bu iş için biçilmiş kaftan.

Kabak lifini nerede bulurum? Aktarlarda uzun halde satılıyor. Alıp bıçakla ekmek keser gibi kesebilirsiniz. Ayrıca atıksız ev online mağazada da var. Gaziantep ve Hatay’dan yerli üretilen liflerden topluca alım yapıp getiriyoruz. Mağaza için tıklayabilirsiniz http://www.atiksizev.dukkan.im

sarı bez yerine eski havlu parçaları

Evinizde mutlaka eskiyen havlular vardır. Bunlardan en sevdiğiniz boyutlarda kesip kenarlarına dikerek (ya da hiç dikmeden) kullanabilirsiniz. Benim en kullanışlı bulduğum boy 15×15 cm. Bir adet yüz havlusundan kestiğimiz parçalar iki yıldır hala kullanılıyor. Kullanım şeklinize göre kirlendikçe yıkamak üzere ayırıp yenisine geçin ve tüm bezleri (Bizim evde çarşaflarla, havlularla beraber yıkanıyor, ayırmıyoruz) biriktirerek yıkayın.

deterjan yerine sabun, dezenfektasyon:sirke, beyazlık:karbonat

Bulaşıkları zeytinyağı sabunu ile yıkıyoruz. Çıkmayan kirler için hafif aşındırıcı olan karbonatı serperek fırça ile temizliyoruz. Karbonat tüm beyaz seramik bardaklarda çay/kahve lekelerini de gideriyor. Mutfak tezgah temizliğini sabunlu bezle yapıyoruz. Mermer olmayan yüzeylere sirkeli su sıkarak siliyoruz. Özellikle paslanmaz yüzeylerde sirkeli su iyi bir parlatıcı. Lavabo, tuvaleti sirkeli su ile spreyleyip bekliyoruz. Karbonat ile ovuyoruz. Arap sabunu da kullanılabilir. Yerleri sadece su ile siliyoruz. Camları sirkeli su ile parlatıyoruz. Makinede beklemiş bulaşıklar kokuyorsa sirkeli su sıkarak koku yapan kötü bakterileri bertaraf edebilirsiniz.

Bulaşık makinesinde ne kullanıyorsunuz? Kendi yaptığım karışımı kullanıyorum. İki adet tarife buradan http://atiksizev.com/2018/09/19/limonlu-bulasik-sivisi/ ve http://atiksizev.com/2018/11/10/bulasik-makinesi-tozu/ulaşabilirsiniz.

plastik fırça yerine ahşap ve ottan yapılmış olan fırça

Plastik kirliliğine katkıda bulunan ürünlerin ne kadar miktarından kurtulabilirsek o kadar iyi. Bulaşık fırçaları da doğal malzemeden olabilir. Kullanımlar arasında kurutmak bakteri biriktirmemesi ve ömrünü uzun tutmak için faydalı olacaktır. Bu fırçalar bizim evde 8-10 ay kullanılıyor.

Fırçayı nereden alabilirim? (Bir süredir hizmet veremiyoruz ama Online mağazada satışta olacak.) Biri saplı, diğeri sapsızdır. El üretimi olduğu için saplı olan fırçanın sapı çıkabilmektedir. Geri takılabilir. Yeni üretimde bunu iyileştireceğiz.

“ATIKSIZ, ZEHİRSİZ TEMİZLİK TİMİ” için 6 yanıt

      1. Selamlar ben bu cevabınızı gördüğümden beri hemen hwe gittiğim yerde arıyorum bu eti sodayı bulamıyorum siz nerden netden mi yoksa nerden alıyorsunuz ve ürünlerinizin satışı ne zama açılacak hoşçakalın

        1. Merhaba
          Internette satışı var. Büyük miktarda satılıyor.
          Bizim mağazamız da Temmuz ayından itibaren tekrar hizmet verecek.

  1. Merhaba, yazınızda bahsetmiş olduğunuz kabak lifi ve fırçaları almak için de evdekileri atmak gerekiyor dolayısıyla kullanmaya devam edebileceğim şeyi attığımda atık çıkarıyorum bu paradoksu çözemiyorum🤔 ayrıca da kabak lifi için 2-4 ay arası kullanılıyor yazmışsınız ben sarı süngerleri de o şekilde hatta daha uzun bile kullanabiliyorum🤔 son olarak da tuvaletler için uzun bir süre sirke karbonat limon tuzu denesem de malesef domestos çamaşır suyu kadar etkili ve temiz olmuyor☹️ Acaba ben mi doğru kullanamıyorum🤔 bir de zeytinyağı sabunu nerden bulabiliriz🤔

    1. Halihazırda kullanabildiğiniz her şeyi sonuna kadar kullanmak en doğrusudur.
      Ben de bilgi verirken onları atın, bunları alın demem hiçbir zaman.
      Buradaki tarifler kimyasallar kadar etkili olamaz maalesef. Tercihimizi çocuklarımızın ve gelecek nesillerin kaynaklarını kirletmeden yaşamaktan yana kullanabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir