Atıksız Yaşama 30 Adım
Buzdolabında kalanlarla yemek uydur.
Karıştır, yakıştır, baharat ekle, renklendir, eğlen ve atıklarını azalt.
Tüketilmeyen gıda atıkları evsel çöplere çok katkı yapıyor maalesef. Kendi evimizde azaltmak için önce ihtiyacımız kadarını almalıyız. Belirli aralıklarla kalanlara göz atıp karışımlardan yemek türetmeliyiz.
Yapraklı sebzelerin saplarını ve köklerini değerlendirebiliriz. Ispanak kökleri tamamen kumundan arındırıldığında kavrularak yeniyor. Salatalara da eklenebilir. Birçok otun artıkları birleşip karışık ot kavurmaya dönüşebilir. Otlu börek, otlu yumurta da lezzetli olur. Kullanılmadıysa semiz otu sapları cacıklara eklenebilir.
Meyve kabukları kurutularak çay karışımları elde edilebilir. Kek ve pastalara aroma verici olarak kullanılabilir. Bizim evde (mermer yüzeyler hariç) neredeyse her şey için kullandığımız temizlik sirkesine dönüştürülebilir. Tarife buradan http://atiksizev.com/2018/10/24/limon-portakal-mandalina-sirkesi/ geçebilirsiniz.
Sebze kabukları çorba karışımına dönüştürülebilir.
Mutfakla ilgili sosyal medya hesaplarında birçok öneriye yer veriliyor. Bunlara da mutlaka göz atıyorsunuzdur.
İhtiyacımız kadar alarak çöpe bozulmuş gıda göndermemek en büyük sorumluluğumuz. Eldeki artıklar için de biraz yaratıcılık yardımcı olabilir bence.
Son olarak dikkat edilmesi gereken bir noktayı belirtmeli: aldığınız sebze meyveler ilaçlanmışsa kabuklarını değerlendirmek ilaca maruz kalmak anlamına gelebilir. İlaçsız tarım yapan yerel çiftçilerden alışverişimizi yapmanın bir önemi daha!
Ilaclanmis gida kabuklarını kompost yaparsak topraga zarar verir miyiz?
İlaç hala aktif ise veririz bence.
En iyisi ilaçsız tarım yapanlardan ürün almak.