Atıksız Yaşama 30 Adım
Bez çanta edin, evden bul, dik.
Plastik poşetler dünyada en çok kirlilik yaratan malzemelerden biri. İlki 1965 senesinde üretilmiş. Yurt dışında marketlerde kullanıma geçmesi 1980’ler. Ülkemizdeki net kronolojiye ulaşamadım. Şunun şurasında 40 yıldan bahsediyoruz. Dünyayı kirletmeye yetecek noktaya gelmiş ve maalesef tüketim artış hızı inanılmaz boyutlarda. Bunu fark eden devletler bir bir plastik poşet üretimini tamamen yasaklamaya başladı bile.

Birey olarak bizim yapabileceğimiz kendi tüketimimize dur demek. İşte bunu becerebilmek için size birkaç öneri:
Benim yıllardır kullandığım bir katlanan polyester çantam var. O hep yanımdadır. Alışverişe gideceğim zamanlar için evde bulduğum eski yastık kılıflarını kullanmaya başladım. Ağzı büzgülü olmasa da patates, soğanı, kabağı, patlıcanı dolduruyorum.

Eski çarşaf ve eşya kumaşlarından farklı boylarda bir sürü kese diktik. Alışverişlerde, çocuklar okula giderken, seyahatte her daim kullanıyoruz.
Rengarenk ve desenli tshirtlerin kollarını kesip atlet şekline getirince alttan da diktiniz mi alın size poşet. Hem de mis gibi.

Hep soruyorlar ‘Peki ya bunları yıkamak için harcadığınız su, enerji, deterjan??’ diye. Cevabı şöyle: plastik poşetlerin üretimi, nakliyesi, depolanması, satışı vs için harcanan enerji, su ve iş gücü ile karşılaştırılamaz. Bir de atık oluyorlar üstüne üstlük. Torunlarınızın torunları için bile dert olmaya devam edecek bugün kullandığınız plastik poşetler! Bir de eklemek gerekir ki biz yıkamada deterjan kullanmıyoruz. Zeytinyağı sabunu ve doğal bir tuz olan çamaşır sodası. Bezler, havlular, bu çanta ve keseler hep birlikte yıkanıyor. İlave kaynak kullanımı da olmuyor bence.
Pamuklu fileler veya evde eski tüllerden dikeceğiniz keseler de ağırlığı çok az olduğundan alışverişe giderken kolayca taşınıyor. Alışverişte nasıl tarttırıyorsunuz diye soranlar oluyor. Pek farkı olmuyor. Ben genelde pazardan alışveriş yaptığım için yastık kılıflarımı, tshirtleri alıp güzelce tartıyorlar :)) Hatta poşet harcayıp masraf etmedikleri için çok da memnun oluyorlar. Birkaç kere mecbur kalıp markete gittiğimde de kasaya bezlerle gidince görevlilerin çok hoşuna gitti.

Sebze, meyvelerin çoğunu bezlerin içinde dolaba kaldırıyorum. Yeşillikler bu şekilde çabuk yumuşuyor. Onları bal mumu beze sarabilir, kapaklı cam kaplara koyup kaldırabilirsiniz. Maydanozlar su dolu kavanozda da gayet iyi dayanıyor buzdolabında. Ekmeği de bal mumu bezlere sarabilirsiniz.
Pirinç, mercimek, nohut gibi tüm bakliyatı, kuru yemişleri, baharatların çoğunu yine keten keselerimle alıyorum. Eve gelince cam kavanozlara geçiriyorum.

Yumuşak meyveler için yanınızda taşıması hafif olan plastik kaplarınızı götürebilirsiniz. Bizim evde onlardan olmadığı için ben kese kağıdına razı oluyorum. Nasıl olsa sonra kırparak gübre karışımımıza atabiliyorum.