Temizlikte Sodyum Bikarbonat

Ev temizliğinde bilinen markalı ürünlerin hiçbirini kullanmıyoruz! 

Peki ne kullanıyoruz? 

  • Beyaz sirke/ elma sirkesi
  • Sodyum Bikarbonat
  • Zeytinyağı sabunu
  • Su

Sirke ile ilgili detayları önceki yazımda bulabilirsiniz. http://atiksizev.com/2018/04/04/dezenfektan-ev-temizliginde-elma-sirkesi/

Karbonat(Sodyum Bikarbonat) ise pH olarak bazik değeriyle genelde asitlerden kaynaklanan kokuları giderir ve yağları çözmede etkilidir. Bir miktar çizme özelliği vardır ama bunu nazikçe yapar. Çok özel yüzeylerde az miktarda kullanın veya kullanmayın.

Bulaşık yıkarken yağlı veya kurumuş kirler için  karbonatı suya karıştırıp bir süre kabın içinde bekletirseniz daha kolay temizlenecektir. 

Buzdolabı kokularını gidermek için harikadır. Bir kavanoza yarım bardak sodyum bikarbonatı koyun ve ağzı açık şekilde buzdolabınıza yerleştirin. 6 ay kadar etkili olacaktır. Aralarda kaşıkla karıştırırsanız etkisi artar.

Çöp kovanızın alt kısmına serperek de kokularla savaşabilirsiniz.

Aslına koku yapabilecek tüm dolaplarda da ağzı açık bir kavanoza (yarım bardak) yerleştirerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kokan ayakkabıları bile karbonatla ferahlatabilirsiniz. İçine serperek bekletin ve sonra silkeleyin.

Banyo seramiklerinin temizliğinde 1 ölçü karbonata 1 ölçü arap sabunu karışımı etkilidir.

Tıkanan borular için toksik boru açıcıları kullanmayın. Yarım bardak  karbonatı boruya dökün. Arkasından yarım bardak sirkeyi dökün ve nemli bezle üzerini kapatın. Beş dakika bekledikten sonra bolca sıcak su akıtın.

Fırın temizliğinde sirkeli su karışımını sıktıktan sonra yüzeye karbonat serpin ve bir gece bekletin. Ertesi gün inatçı kirlerden kurtulmanız çok daha kolay olacaktır.

Şampuan kullanmayanların saçları için de karbonattan faydalandıklarını biliyor muydunuz? Suyla ıslattıktan sonra saça serpip ellerinizle ovarak sirkeli suyla durulamanız yeterli.

 

 

“Temizlikte Sodyum Bikarbonat” için 5 yanıt

    1. Sirke ile temizleniyor bizim tuvaletler.
      Karbonat ile ovuluyor.
      Karbonat ve arap sabununu macun haline getirerek de kullanabilirsiniz.

  1. Merhabalar burada bahsetmiş olduğunuz bardak su bardağı mı çay bardağı mı fark eder mi? Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir