Lavanta Shea Deodorant

Marketlerden aldığımız deodorantların içinde sağlığımızı kötü yönde etkileyen bir çok toksik malzeme bulunuyor. Sadece bizi etkilemekle kalmayıp dünyamızı da kirletiyorlar.

Deodorant çeşitlerinde bulunan zararlı materyallere bir göz atalım:

  • Alüminyum– Terlemeyi önleyen (anti-perspirant) madde işte bu. Ancak vücudumuzun terlemeye ihtiyacı var. Bu şekilde hem toksinleri atıyor, hem de vücut ısımızı dengeliyor. Alüminyumun bize yaptığı ise gözenekleri tıkayarak terlemeyi engellemek. Ayrıca bu madde östrojen seviyelerine etki ederek hormon dengesinin bozulmasına da sebep olabiliyor.
  • Parabenler– Deodorantların içinde koruyucu olarak kullanılıyor. Aynı alüminyum gibi östrojene etki ederek hormon seviyelerini bozabiliyor.
  • Triclosan– Üretim sırasında ortaya çıkabilecek bakterileri öldürmek için kullanılan bir pestisit. Cildimize her gün pestisit sürüyor olmak çok da güzel bir fikir değil bence!
  • Propylene Glycol– Merkezi sinir sistemi, kalp ve karaciğere etki ediyor.
  • Fitalatlar– Kokuların cildimize yapılmasını sağlayan bu materyal kokusu olan her şeyde var: şampuan, sabun, saç spreyi, deodorant. Araştırmalara göre fitalatların astım oranında artışa ve bebeklerde IQ geriliğine sebep olduğu ortaya çıkmış.

Östrojene hassas dokular göğüslerde bulunuyor ve yukarıda saydığımız  maddeler kol altına her gün uygulandığında dokulara ulaşarak kanser hücrelerinin gelişimine davetiye çıkarabiliyor. Direk ve net etkileri kanıtlanamamış (belki de kanıtlanmış ama belirtilmiyor olabilir) olsa da bu kadar zararlı maddeyi cildimize her gün sürüyor olmak memnun edici değil.

Doğal ve kolayca bulabildiğimiz malzemelerle yapabileceğimiz bir alternatif varsa onu kullanmak çok daha memnunluk verici!

Malzemeler:
  • Shea yağı – 2 kaşık
  • Sodyum bikarbonat – 1 kaşık
  • Lavanta yağı – 10 damla

Shea yağını cam kabın içine koyun. Kendinden büyük bir kaba kaynamış su ekleyin ve içine yerleştirin. Bain-marie usulü eritin. Su seviyesinin yüksek olmamasına dikkat edin. Shea’nın içine karışmamalıdır.

Tamamen eridiğinde içine sodyum bikarbonatı ekleyin ve iyice karıştırın.

Lavanta yağını ilave edin ve bir kere daha karıştırın. Hemen kullanacağınız kaba alın ve soğumaya bırakın. Soğudukça donacak.

Yaptığımda donarken karbonatın büyük kısmı alt tarafta kaldı, o nedenle soğuma tamamlandıktan sonra bir daha karıştırıp homojen olarak dağılmasını sağlarsanız iyi olur.

Cam kapları tercih edin. Kapağı olması da temiz kalması için gerekli olacak.

Temiz cilde çok az sürüp yayarak kullanabilirsiniz.

İlk kullanımlarınızda bir miktar kaşıntı yapar ve rahatsız edici olursa kullanmayı kesin.  Sadece iyi hissediyorsanız kullanın.

Bazı cilt tipleri (ve özellikle fazla asitli ter) sodyum bikarbonata tepki gösterebiliyor. Bunu göz ardı etmemek için önce bir süre kol altı teninizde küçük bir alanda deneme yapabilirsiniz. Bazı tariflerde nişasta ve bentonit kili ile seyreltilebiliyor. Onlara da bakabilirsiniz. Ben henüz uygulamadım.

Kendim kullandığım ve sonuçlarından memnun olduğum için bu öneriyi blog’uma koydum. Sadece tavsiye niteliğindedir!

Çok sorulan sorulardan biri ‘Giysilerde sararmaya neden oluyor mu?’. Cevabı ‘Evet biraz sararma oluyor.’.

“Lavanta Shea Deodorant” için 20 yanıt

  1. Shea yağını ilk kez duydum araştırıp hemen tarifi uygulayacağim zira çok terliyorum terlemekten değil ama kötü kokudan şikayetçiyim sadece.

  2. Merhaba ☀️ Sizi takdirle takip ediyorum.

    Shea yağını nereden temin ediyorsunuz? Ben güvenilir bi kaynak bulamadım merak ettim.

  3. Ben bu tariften hindistan cevizi yağı ile yapiyorum çok memnun kaldim. Bütün yaz kullandık ve hala kullanıyoruz ailece tam 36 saat koku olmuyor. Çok memnunuz. 😍

  4. Merhaba. Tarifinizi uyguladım ve 2 haftadır eşim kullanıyor ama son 1 haftadır derisinde kırmızı kabarcıklar oluşmaya başlamıştı. Sonra bu yaptığımız şeyden dolayı mı ki diye düşündük. Bir iki gün kullanmayı kesti ve sonrasında tekrar başladı. Belki alışma süreci vardı gibi düşünmüştük. Fakat o da ne ! dün derisinde kırmızı kırmızı kabarcıklar ve sürdüğü bölgenin her yerinde . Tabi altında da büyük kırmızı sivilceler çıkmış epey fazlaydı, bizde kullanmayı bıraktık artık.Kullananların dikkatli olmasını tavsiye ederim. Shea bir yağ olduğu için belki her cilde hitap etmiyordur. Öncesinde sadece pamuk yardımıyla karbonat sürüyordu. Aylarca kullanmıştı ama hiçbir sorun olmamıştı.

    1. Merhaba, uyarınız için teşekkürler.
      Karbonatın bazı ciltlerde benzer tepkiye yol açtığı biliniyor. Tarifte de yazıyordu.
      Geçmiş olsun. Umarım kısa sürede iyileşir.

    2. Merhaba, karbonat limon suyu ve hindistan c.yagi ile yaptım. Sararma olmadi, ter kokusunu da engelledi. Sadece terle karisinca koku oluşuyor ya hafiften bazı roll on deodorantlarda; ter değil ama güzel de değil, öyle bir koku oldu bir gün bende.

  5. Ben hep beyaz tişört giyen biriyim. Bu karışım ciddi anlamda sarı leke yapıyor. Hatta evde yaptığım bütün doğal tarif deodorantlarda sarı leke problemiyle karşılaştım. (Hindistan cevizi yağı, shea, kakao yağı vs) Ürünü çok az sürüyorum hem de… Bu sorunu yaşayan var mı? 😓

    1. Merhaba
      Evet maalesef bu tür bir derdi var. Bunu da not olarak eklemeliyiz.
      Bazı sıvı tarifler de var ancak ben denemediğim için yer vermedim.
      Deneyip eklemeyi düşünüyorum.

      1. Merhaba yanıtınızı çok geç kontrol edebildim. Beyaz tişörtlerde lekeler geçiyor ama ben asıl sorunu renkli tişörtlerimde yaşadım. Sanki çamaşır suyu bulaşmış gibi pembe tişörtümün koltuk altları sarardı. Bu shea yağından mı oluyor sizce?

  6. Ben bitki hidrolatlarını(gül suyu, mersin suyu gibi) kullanıyorum elimde olan uçucu yaplardan ekliyorum kullanmadan önce çalkalıyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir