3 Malzeme ile Çamaşır Tozu Tarifi

Çamaşır makinesi deterjanlarının üretiminde kullanılan sentetik kimyasallar hem kendi sağlığımız hem de dünyamız için zararlı.

Birkaç faydalı bilgi:

  • Deterjan markaları ürün içinde bulunan maddeleri hukuki olarak ‘şirket sırrı’ sayıldığından açıklamakla yükümlü değiller. Bizler nelerle çamaşırlarımızı yıkadığımızı tam olarak bilemiyoruz.
  • Mis kokulu çamaşırlar için eklenen parfümler fazla adette kimyasalın karışımından meydana geliyor ve tenimiz bütün gün veya gece bu maddelere maruz kalıyor.
  • ‘Daha parlak’ çamaşırlar için ürünlere mini partiküller ekleniyor. Bu maddeler ultraviyole ışınlarını emerek renklerin daha parlak görünmesini sağlıyor. Ve doğal maddeler değil! Belki de toksik! Bilmiyoruz.

Bu tanımadığımız toksik maddelere maruz kalmak yerine bildiğimiz daha doğal ve basit içerikle kendi çamaşır tozumuzu hazırlayabiliriz. Hem de marketlerde satılandan çok daha ucuza!

Malzemeler
  • 1 bardak rendelenmiş zeytinyağı sabunu
  • 1 bardak çamaşır sodası (Na2CO3)
  • 1/2 bardak karbonat (NaHCO3)
  • [1/2 bardak boraks (bu içeriği ‘olmasa da olur’ testi sonucu tariften çıkardım)]

Bu maddelerden de kısaca bahsetmek istiyorum:

  • Çamaşır Sodası – Na2CO3 doğada bulunan bir mineral. Hafif yakıcı özelliği olduğundan sık temas halinde olacaksanız eldiven kullanabilirsiniz, ama ben evde ara sıra lekeli çamaşırları sodalı suda yıkıyorum ve herhangi bir zarar görmedim. Bu madde sıvı yağ kaynaklı kirleri temizler. Göze temastan kaçınılmalıdır.
  • Karbonat – NaHCO3 yine doğada bulunan bir mineral. Hafif aşındırıcı etkisiyle temizleyicidir, beyazlatır ve koku giderir. Göze temastan kaçınılmalıdır.
  • [Boraks – Bor, sodyum, oksijenden oluşan doğal bir mineral. Antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan etkisi vardır.  Nefes yoluyla çekilmemeli, yutulmamalı ve göze temas etmemelidir.]

Saf zeytinyağı sabununu rendeleyin ve bir kabın içinde belirtilen ölçülerdeki içerikle karıştırın.

Çamaşır tozunuzu cam kavanozda saklayabilirsiniz.

Kullanım: Normal deterjanı kullandığınız şekilde yıkama gözüne 1-2 kaşık kadar koyup yıkayabilirsiniz. Uzun süredir kullandığım bu tozdan ben çok memnunum.

Çamaşırlarınızı yumuşatmak için de yumuşatıcı gözüne 1/2 bardak elma sirkesi koyabilirsiniz. Merak etmeyin kokusu çamaşırlar kururken uçup gidiyor.

Zeytinyağı sabununun zaman içinde su borularını tıkadığını belirten yazılar okudum. DÜZELTME  17.10.2019  >>>>> Bizim evde yakın zamanda boru tıkanması yaşadık. Tesisatçı kişi bunun zaman zaman çoğu evde olabildiğini belirtti. Nedeninin zeytinyağı sabunu olup olmadığını belirleyemedik. Ancak dünya üzerinde bu tarifi kullananlar aşağıdaki arındırma işlemini yaparak çözüm olduğunu belirtiyorlar.

Ayda bir kere makineniz boşken bir bardak sirke ile yüksek ısıda (90 derece) ve uzun programda çalıştırabilirsiniz. Bolca su ve enerji harcayacağı kesin ama ayda bir kere yapılacağı için diğer çabalarımızın üzerine geçmeyecektir.

“3 Malzeme ile Çamaşır Tozu Tarifi” için 36 yanıt

  1. Merhaba öncelikle yüreğinize sağlık paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum.
    Toz çamaşır deterjanını sıvı hale dönüştürsek (sıvı el sabunu tarifinizdeki gibi) durdukça çamaşır sodası karbonat boraks özelliğini yitirir mi? Toz olarak mı kullanmak gerekir.
    İyi günler, işlerinizde kolaylıklar diliyorum…
    Seda Tarhan

    1. Merhaba,
      Sıvı hale dönüştürebilirsiniz. O şekilde kullanılıyor yurt dışında da.
      Bir de sıvı tarif ekleyelim. İyi oldu sorduğunuz.
      Sevgiler
      Selvi

  2. Merhaba bu karışım renkli çamaşırlar için de kullanılabilir mi, renkli çamaşırlarda kalıntı, dalgalanma renk açma v.s. gibi etkiler yapar mı?

    1. Merhaba
      Kendi karışımlarımı yapmadan önce onları kullanıyordum.
      Şimdi sadece kendi hazırladıklarımı kullanıyorum.

  3. Merhaba, en yüksek kaç derecede yıkama yapabilirim bu karışımla? Siz renklileri ve beyazları kaç derecede yıkıyorsunuz öğrenebilir miyim rica etsem?

    Evleniyorum ve yeni hayatıma olabildiğince atıksız olarak girmek istiyorum. Siteniz bu günlerde benim için bir ilaç adeta. Teşekkür ediyorum böyle bir girişimde bulunduğunuz için.

    1. Merhaba bizde 30 ve 40 dışında pek yıkama yapılmıyor.
      Çok lekelileri önceden sıcak su ve çamaşır sodasında bekletip biraz çitileme vs ile halletmeye çalışıyoruz.
      Çok teşekkürler…

    1. Sabun doğru formülasyon ile yapıldığında kostik sabunlaşma reaksiyonunda tamamen dönüşür.
      Dolayısıyla çamaşır tozu karışımında sabun rendesi kullanmamızın zararı olduğunu düşünmüyorum.
      Kostik tek başına (dönüşmeden) zararlı olabilir belki.

      1. Kostik diğer adıyla sodyum hidroksit (NaOH) asit değil kuvvetli bir bazdır. Lütfen bişgi verirken biraz daha dikkatli olalım.

  4. merhaba farkındalık uyandırma yolundaki çabalarınızı takdir ediyorum. Merak ettiğim konu, evde marketten aldığım granül sabunu kullanıyorum deterjan olarak. İçerik olarak sıkıntılı mı acaba?

    1. Merhaba, bahsettiğiniz sabunun içeriğini bilmiyorum.
      Bizim almama sebebimiz her seferinde plastik paketlemelerin atık oluşturması.

  5. Merhaba,ben tarifinizi birebir uyguladim. Sıvı olanini yapiyim dedim. Çamaşir sodasi katilasti.Sıvı zeytiyag sabunu icerisine 800 ml su koyarak yavas yavas karistirarak deniyim dedim. Camaşır sodasi bu konuda pek inatçı 😁 Aslinda bir puf noktasi vardir diye dusunuyorum. Ugrasmakan sikilinca. Deterjan gozune 1 yk kasigi zeytinyagli sıvı sabunu koydum, çamaşırların arasina da sodali karbonatli karisimi koydum. Beyazlarda superrr oldu. Renklilerde bir iki leke gozume carpti. Ama dogal temizlik hissinden görmezdem geldim. Frosh un sıvı leke cikaricisini sikiyorum oyle atiyorum. Beni aydinlatirsaniz memnun olurum.

  6. Merhaba bu toz deterjanı bebeğimin camasirlarina kullanabilir miyim ? Daha önce kimyasz diye bor kullaniyordum ama kızımın kıyafetleri bozardi hep o yüzden yeni şeyler arayışına girdim

  7. Merhabalar ben temizlikte boraks, çmaşır sodası ve karbonat kullanıyorum. Ama bunlar çamaşırların korkunç kokmasına sebep oluyor. Beyaz sirkede kullanıyorum. Siz çamaşırların kötü kokmaması için ne yapıyorsunuz? Zeytinyağlı sabun mu acaba kokuyı önlüyor?

    1. Merhaba
      Burada yazdığım çamaşır tozu tarifini aynen uyguluyorum. Sonuç kokusuz. Kötü bir koku olmuyor.
      Boraks ve beyaz sirke kullanmıyorum.

  8. Merhaba
    Camasir deterjani icin olabilecek alternatif tarifinizi agustos ayindan beri kullaniyorum.
    Hazir deterjanlarin gosterdigi etki olmuyor ve bazi lekeler cikmiyor. Ama temizler ve bu benim icin yeterli, bu sekilde devam etmeyi dusunuyorum.
    Ne yazikk ki banyo-tuvalet temizligi icin halen kimyasal maddelerden biraz yardim aliyorum , umarim bu konuda da biran once degisim gosterebilim.
    Calismalariniz icin, bizlere ornek oldugunuz icin tesekkur ederim
    Sevgi ve saygilar

  9. Merhaba çamaşır ve bulaşık temizliğinde zeytinyağlı sabun yerine doğal olan lavanta sabunu, menengiç sabunu, badem sabunu kullanabilir miyiz ?

    1. Çok geç kaldım bu yorumu yazmakla ama umarım mesajımı görebilirsiniz. Tarifinizi bugün denedim ama en basit lekelerde bile hiç bir faydasını göremedim. Lekeli olanları çamaşır sodasında beklettiğinizi ifade etmişsiniz, çamaşır sodası kumaşların yapısını bozar mı? Siyah renkteki kıyafetleri bu ve bu tür tariflerle yıkamakta zor görünüyor. Sanırım tamamıyla doğal deterjana dönmek yerine lekesiz ve renkli kıyafetleri yıkarken bu tariften yararlanmak saha mantıklı olacak gibi duruyor 🙂 hiç yoktan iyidir

    1. Evet biraz olabiliyor. Ben siyahlara bu karışımdan az koyup üzerine rende sabun ekliyorum.
      Ama yine de evdeki siyahlar griye dönüyor.
      Bir takipçim zaman içinde grileşenleri hep bir arada siyah boya ile boyadığını belirtmişti. İşe yarayabilir.

  10. Tarifler de geçen karbonat, bildiğimiz karbonat mi? Keklerde filan kullanılan yoksa ayrı olarak mı almak lazım? Bir de çamaşır sodasi olarak tavsiye ettiğiniz bir marka var mı?

    1. Evet bildiğimiz karbonattır. Çok alabilmek için güvenilir aktarlara bakabilirsiniz.
      Çamaşır sodası için marka Sodasan.

  11. Elbiselerinizi 30-40 derecede yıkadığınızı söylemişsiniz. 60 derecede yikasak sorun olur mu? Birde perdeler için 90 derecede bu tarifle yapılsa sorun olur mu?

    1. Merhaba, 60-90 gibi yüksek dereceler enerji tüketimimizi çok arttırdığı için tercih etmiyorum.
      Tarifin ısı ile ilgili kısıtlaması yok.

  12. Merhabalar öncelikle tarif için çok teşekkürler. Sadece zeytinyağı sabunu rendesi ve boraks karışımını jel olarak kullansak temizlik için uygun mudur ? Siyah ve renkliler de de kullanmak istiyorum çünkü.

    1. Merhaba Nurçin hanım,
      Ben dediğiniz şekilde kullanıyorum. Beyazlar için biraz karbonat da ekliyorum.
      Sabun rendesini bir miktar suda bekletmek işleri kolaylaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir