Evimizde atık azaltma yolumuzda önce en sık kullandığımız ürünleri gözden geçirmek gerekiyor. Banyoda bir çok ürün kullanıyoruz. Bu ürünleri hem içerik hem de paketleme olarak incelediğimizde bir çok kimyasal maddenin ve plastik türünün işin içinde olduğunu fark ediyoruz. Atık sularla kimyasallar denizlere karışırken geri dönüştürülemeyen onlarca ton plastik de yeryüzüne yığılıyor.
Her gün dişlerimizi en az iki kez fırçaladığımızı düşünürsek hem diş macunu hem de fırçası önemli birer atık kalemi. Çöpe atılan plastik diş fırçaları doğada çok uzun süre kaybolmadan kalıyor. Her insanın bir yılda kullandığı fırçaları hesapladığımızda da sürekli artan rakamlar karşımıza çıkıyor. Bu nedenle son zamanlarda adını daha çok duymaya başladığımız bambu diş fırçalarını kullanmak herkesin kolaylıkla atabileceği iyi bir adım. Telleri eskidiğinde bir kerpetenle sökülebiliyor ve kalan kısmı tamamen doğal olduğu için kompost içine veya direk toprağa bile bırakılabiliyor. Bir süre içinde ayrışarak toprağa, gübreye dönüşüyor.

Diş macunlarında bulunan onlarca kimyasal madde de atık sularla yer altına, denizlere ve sonunda yiyecek zincirimize karışıyor. ‘Beyazlatıcı’ özelliği ile satılanların içinde bildiğiniz mikro plastik parçalar bulunuyor. Atık sularla okyanuslara karışıp oradan da besin zincirine giriyorlar maalesef. Her bir ürünün paketi de plastik tepelerine ilave oluyor.
Tüm bunlar olmadan diş temizliği mümkün değil mi? Aslında mümkün! Sadece su ve fırça ile temizlik bile mümkün. Doğru fırçalama tek gereklilik. Ağız içi florası sağlıklı olduğunda faydalı bakterilerin baskın olduğu bir ortam. Yaptığımız her müdahale bu doğal korumayı tehdit ediyor. Bu nedenle sentetik kimyasallar içeren gargaraları, diş macunlarını kullanmamak en doğru karar bence.
Hindistan cevizi yağı, çok az sodyum bikarbonat ve sevdiğiniz bir uçucu yağ ile diş bakımınızı yapabilirsiniz. Özellikle nane yağı ağızda aradığımız ferahlık hissini sağlıyor. Karanfil yağı anti bakteriyel yapısı ile diş çürümelerine karşı etki yaratıyor. Üç malzemeyi birleştirerek memnun kalabileceğiniz bir diş macunu hazırlayabilirsiniz.

3 Malzeme ile Diş Macunu
- 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- 1 çay kaşığı karbonat
- 10 damla nane yağı (veya karanfil yağı)
Ben h.cevizi yağını katı haldeyken karbonatla birleştiriyorum ve üstüne nane yağını ekleyip bir kere daha karıştırıyorum. Sonra sterilize ettiğim mini cam kavanoza alıyorum.
Ağzı kapalı ve serin bir yerde muhafaza edin ve diş fırçasını içine sokarak almayın. Ben temiz bir spatula (veya çay kaşığı) ile alıyorum.
1-2 ayda bir yenilemek de iyi fikir olur. Zaten o sürede tükeniyor bu miktar.
merhaba diş temizligi için yazınızı okudum ve genel olarak sayfanızla ilgilenmeye, uygulamaya başlama aşamasındayım yavas yavas; fakat sorum şu benim diş etlerim problemli ve yapısı sarımsı oldugu ıcın ozel beyazlatıcı diş macunu kullanıyorum fırçamdan vazgeçtim fakat macunumdan da vazgecmek istiyorum bir süre deneyimleyip ona göre mi yol izlesem yoksa başka bir tavsiyeniz var mı ? teşekkürler 🙂
Attığınız her adım değerli. Ne kadarından vazgeçebiliyorsanız tabi ki o kadarını deneyin.
Merhaba, sodyum bikarbonatın haftada 1 kezden fazla diş temizliğinden kullanımının diş ve diş etlerine zarar vereceği şeklinde yazılar okudum. Bununla ilgili bir yorumunuz var mı acaba?
Teşekkürler
Diş hekimleri genellikle önermiyor. Yağların içine az miktarda katılarak kullanılması daha sağlıklı olabilir belki.
Ben iki yıldır farklı tarifleri deniyorum.
Selamlar, denediğiniz ve memnun kaldığınız bir başka diş macunu tarifi daha ekleyebilir misiniz 🌸
Diş teknisyenliği okuyorum karbonat uzun süreli kullanımlarda diş minesini aşındırarak diş hassasiyeti ve çürük oluşumuna sebep olur
Teşekkürler. Konuyla ilgili araştırma, makale, deney varsa belirtebilir misiniz?
Merak ettiğim bir konu.